Heb jij last van een druk kantoor? Dan ben je niet de enige. De open kantoortuin zorgt er namelijk voor dat geluid alle kanten op kan, waardoor één belletje al voor rumoer zorgt. Dus wil je het geluid dempen op kantoor en je akoestiek verbeteren? We delen hoe je dat in 4 stappen doet!
Ontdek onze akoestische aanpak!Voordat we de 4 uitgebreide stappen onthullen, geven we je een paar quick wins. Hiermee verbeter je snel en goedkoop je akoestiek.
Wil je echt goedkoop uit zijn? Kijk dan wat je tweedehands kunt vinden. Zit jouw kantoor in een enorme industriële hal?
Dan zul je echt met zwaarder geschut moeten komen. Dus dan heb je écht wat aan de 4 stappen hieronder.
Om je akoestiek te verbeteren, is er een aantal mogelijkheden. Van simpel en goedkoop tot prijzig. Over het algemeen geldt: hoe groter je kantoor is, hoe meer geld het kost om de akoestiek te verbeteren.
Veel moderne kantoorinrichtingen bestaan uit harde materialen. Dit doordat beton, betonciré en ijzer populaire materialen zijn.
De eerste stap naar een betere akoestiek is zachte materialen toevoegen aan je kantoorinrichting. Denk aan moswanden, planten, vloerkleden, wandkleden, meubels en accessoires van wol, katoen en linnen.
Geluidsgolven reizen langs je muren. Om die golven te breken, moet je objecten tegen de wand aan plaatsen. Denk aan een glaswand, een plantenbak of een kast. Zo stop je geluidsgolven.
Een andere manier om het aan te vliegen, is door akoestische panelen te plaatsen. Daarin heb je de keuze uit akoestische plafondpanelen, wandpanelen, fotowanden en verrijdbare panelen.
Deze akoestische oplossing breekt niet alleen de geluidsgolven, ze absorbeert ze ook.
Ze bestaan namelijk uit geluidsabsorberend materiaal zoals gemalen spijkerbroek en schuimrubber.
Bij de kwaliteitspanelen zit een testrapport die de NRC-waarde (Noice Reduction Coefficient) aangeeft, tussen 0,00 en 1,00. Waarbij 0,00 geen absorptie is en 1,00 volledige absorptie.
Panelen met een NRC-waarde absorberen geluid beter dan bijvoorbeeld een wandkleed.
Heb je focuswerkplekken nodig? Of rustige ruimtes om te vergaderen? Dan is de geluidsdichte cabine ideaal. Deze geluiddempende cabines laat je gemakkelijk monteren op de werkvloer en zo heb je no time rustige plekken om te werken.
Ook kun je telefonerende collega’s een akoestisch belhok bieden om in te bellen. Dat scheelt je een hoop lawaai op kantoor.
Nu weet je hoe je jouw akoestiek verbetert. Maar hoe komt het eigenlijk dat jij last hebt van rumoer?
Lawaai op kantoor ontstaat doordat een ruimte uit veel harde oppervlakken bestaat – denk aan ijzer, beton, gestucte wanden – waar geluidsgolven op afketsen.
Bovendien “reist” geluid langs gladde wanden. Daardoor versta je een collega aan de andere kant van de ruimte soms woordelijk.
Door dit reizen en afketsen wordt het steeds moeilijker om elkaar te verstaan en dus gaat het je steeds meer energie kosten om met elkaar te praten.
Dat je elkaar slecht verstaat, is irritant en beïnvloedt de productiviteit. Helemaal wanneer geluidsniveaus boven de 80 dB uitkomen – denk aan de bouw, horeca of maakindustrie.
Maar daar hebben we het niet over in deze blog. Ook onder de 80 dB(A) kunnen klachten ontstaan, volgens ArboNed.
Geluidsoverlast op werk zorgt voor een slechte spraakverstaanbaarheid, onvoldoende privacy, concentratieverlies en schrikreacties. Hierdoor vermindert de productiviteit.
Niet alleen zorgt een goede akoestiek voor hogere productiviteit. Rust en stilte hebben gezondheidsvoordelen. Stilte vermindert namelijk stress en spanning volgens TPP en helpt je brein met opladen.
Dit is vooral belangrijk in deze tijd waar we continu worden afgeleid door prikkels en ons brein zoveel moet verwerken. Laat geluidsoverlast daar niet nog eens bovenop komen.
Wil je graag een plan van aanpak om je akoestiek te verbeteren? Wij bezoeken graag jouw locatie om het geluid in de ruimte te ervaren.
Je kunt de nagalm – de weerkaatsing van geluid – objectief meten in je ruimte.
Dit doe je door met speakers een geluid de ruimte in te sturen en met een microfoon de nagalm te meten. Hiervoor heb je wel een professionele uitrusting nodig.
Je kunt het ook zelf doen met bijvoorbeeld de gratis Impulso Architect-app op je iPhone. Dit is niet zo nauwkeurig dan professionele metingen, maar het geeft je wel een goede indicatie.
Toch voeren wij eigenlijk nooit zo’n professionele meting uit. Dit omdat je vaak niet zoveel decibeldemping nodig hebt als er uit een test komt.
Je ruimte hoeft namelijk niet geluidsdicht te zijn, het gaat erom dat je werknemers comfortabel werken.
Wat dit inhoudt, hangt volledig af van je mensen, je gebouw en de werkzaamheden die je uitvoert.
Het effect van akoestische oplossingen in een stille ruimte – waar weinig omgevingsgeluid is – is minder sterk dan wanneer het in een rumoerige ruimte is, bijvoorbeeld. Dus heb je andere absorptiewaardes nodig.
Omdat het effect van akoestische oplossingen zo sterk afhangt van externe factoren, werken wij met modulair opschalen.
We bezoeken jouw locatie, spreken jouw wensen door en beginnen dan met de minimale middelen. Heeft dat effect? Dan ben je goedkoop klaar.
Heeft het niet het gewenste effect? Dan gaan we het dB-reducerende materiaal opschalen. Totdat jij tevreden bent.
Zit je met jouw bedrijf in een monumentaal pand, een industrieel pand of een huurpand? Dan vormt geluidsdemping op kantoor een andere uitdaging. Een monumentaal pand mag je over het algemeen niet veel verbouwen.
Een industrieel pand heeft vaak enorm hoge plafonds – boven de drie meter heeft het geen zin om akoestische plafondpanelen te hangen.
En in een huurpand is al het schroeven en breken zonde. Dus hoe zorg je dan voor rustige werkruimtes? Met ons unieke concept!
Geluidsdichte cabines zijn hokken die geluid dempen. Zit je in zo’n cabine? Dan hoor jij het geluid van buiten niet en buiten horen ze jou niet.
Deze stiltecabines zijn er in allerlei soorten en maten: van een eenpersoons telefooncel tot vergadercabines voor twaalf mensen.
In plaats van dat je kantoorruimtes laat bouwen, zet je geluidsdichte cabines in om akoestische werkplekken, overlegplekken en belhokken te maken.
Zodat iedereen die moet overleggen, telefoneren of iets dergelijks dat in een afgeschermde ruimte kan doen. In die cabines zit standaard ventilatie, verlichting en een powerunit. Dus je hoeft er zelf geen elektriciteit meer naartoe te trekken. En je hoeft er niet voor te breken.
Zoals we al schreven verbeteren materialen met een absorptiewaarde van rond de 1,0 NRC de akoestiek het best. Wil je geen officieel geteste materialen?
Kies dan voor materialen met veel reliëf, zoals wol, een moswand, een schapenvacht, breisels en hoogpolige vloerkleden. Dat reliëf en de zachtheid van het materiaal absorbeert namelijk geluid.
De snelste oplossing voor akoestiek verbeteren is meubels en accessoires plaatsen. Een lege ruimte met harde materialen is een pingpongtafel voor geluid.
Dus plaats kasten, leg vloerkleden neer, maak zitjes met stoelen, hang gordijnen op. Zorg voor aankleding die de vele harde oppervlakken wegneemt.
Wel moeten we zeggen dat dit bij grote ruimtes makkelijker gezegd is dan gedaan.
Akoestische oplossingen onderhouden is doorgaans niet moeilijk, de meeste kun je een keer afzuigen of afdoen met een swiffer. Stofverzameling heeft overigens verder geen nadelige gevolgen voor de absorptiewaarde van het materiaal.
Met planten kun je zeker geluid dempen op kantoor. Alleen heeft één plant plaatsen geen zin. Maar plaats je een plantenbak tegen de wand?
Zet je grote planten midden in de ruimte neer? En gebruik je veel planten? Dan heeft het zeker zin. Ze voorkomen dat geluid blijft afketsen en met de bladeren absorberen ze geluid ook.