Wil je kantoorruimtes maken in jouw kantoortuin? Dan heb je diverse opties. Scheidingswanden plaatsen ligt voor de hand, maar je realiseert het ook met geluidsdichte cabines. Wat zijn de voor- en nadelen van beide manieren? En welke oplossing past bij jouw kantoor? Ontdek het hier!
De kantoortuin is al jaren dé manier om panden in te delen. Alleen merken veel bedrijven – en jij vast ook – dat dit de concentratie, samenwerking en productiviteit niet altijd ten goede komt. Mede door geluidsoverlast, te weinig privacy en de drempel om een gesprek te starten en de rust te verstoren.
Hierdoor ontwikkelt zich nu een andere visie op de kantoorindeling: een gezond kantoor heeft werk-, focus-, vergader- en privéruimtes nodig voor een rustige werkplek. Maar hoe je dit realiseert, hangt af van jóúw behoeftes.
In de basis is het principe van de scheidingswand simpel: het is een losse wand die je in je kantoor plaatst, om aparte ruimtes te maken. Maar scheidingswanden zijn er in allerlei soorten en maten: gipswanden, glazen wanden en modulaire scheidingswanden.
Gipswanden en glazenwanden bouw je over het algemeen echt in je ruimte met bouten, moeren etc. Modulaire scheidingswanden zijn zelfdragend, waardoor je ze kunt verplaatsen.
De meeste scheidingswanden plaats, verplaats en verwijder je gemakkelijk. Hierdoor blijf je flexibel en is het herindelen van je kantoor niet heel moeilijk.
Scheidingswanden laat je op maat maken om ze aan te passen aan jouw specifieke behoefte. Van de afmetingen tot aan het design.
Het is goedkoper om een scheidingswand te plaatsen dan om een vaste muur te bouwen. Bovendien verplaats je ze dus gemakkelijk, dus is verbouwen of renoveren niet heel kostbaar.
Met scheidingswanden creëer je specifieke werkzones, wat bijdraagt aan een betere organisatie van je kantoorpand. Ook bieden ze privacy – ondanks dat ze geen volledige geluidsisolatie bieden.
Waar je voor vaste muren echt bouwwerkzaamheden verzet, hoeft dit bij scheidingswanden niet. Je hebt wel wat bouwoverlast en afval, maar het is sneller en minder ingrijpend dan bij een vaste muur.
Hoewel je scheidingswanden van de vloer tot aan het plafond reiken én je vaak akoestische tape plakt, “lekt” geluid alsnog weg via het systeemplafond en kleine kieren. Hierdoor versta je mensen soms zelfs nog woordelijk.
Scheidingswanden leveren minder bouwoverlast op als vaste muren, maar alsnog moet je boren, schroeven en heb je bouwstof en afval. Hierdoor moet je na afloop best wat schoonmaken.
Moderne scheidingswanden zijn stevig, maar hebben niet dezelfde stabiliteit als vaste muren.
Als je een scheidingswand plaatst, moet je er wel voor zorgen dat dit de klimaatbeheersing in je kantoor niet verstoort. Daarbij moet je ervoor zorgen dat de nieuwe kantoorruimte voldoende wordt geventileerd. Dit moet je zelf regelen.
Bij het plaatsen van een kantoor afscheiding, moet je zelf voor verlichting, ventilatie en stopcontacten zorgen in die ruimte. Dit brengt extra montagekosten met zich mee.
Hoewel je veel scheidingswanden kunt verplaatsen, blijven er vaak wel sporen achter van de oude wand. Van een klemsysteem, bouten en moeren of van het raamwerk.
Een geluidsdichte cabine is een op zichzelf staand hok dat geluid van buiten en binnen dempt. Die demping ontstaat door de akoestische panelen waarmee de cabine is bekleed. Standaard realiseren ze een geluidsreductie van 30 dB.
Deze stiltecabines zijn er in allerlei soorten en maten: van eenpersoons belhokken tot vijftienpersoons vergadercabines. Geluidsdichte cabines zijn standaard uitgerust met ventilatie, verlichting, een stopcontact en USB-C en USB-A-ingang.
De meeste geluidsdichte cabines bieden een hoge geluidsdemping van 30 dB. Zit je in de cabine? Dan horen je collega’s je buiten niet en jij hoort hen niet. Geluid sijpelt niet weg via plafonds en kieren.
Waar je bij scheidingswanden op je kantoor zelf je verlichting en ventilatie moet regelen, zit dit bij stiltecabines er standaard in.
Waar je bij een scheidingswand nog iets moet boren, zagen en verbouwen, heb je dat bij een akoestische cabine helemaal niet. Deze monteer je alleen en verpakkingsmateriaal wordt afgevoerd.
Als je akoestische cabines als stilteruimte inzet, behoud je je flexibiliteit. Binnen dezelfde ruimte kun je ze namelijk verrijden en je kunt ze ook demonteren en ergens anders opbouwen.
Geluidsdichte cabines zijn duurzaam, doordat je ze mee kunt verhuizen – scheidingswanden passen vaak niet op de nieuwe locatie. En je kunt ze vergroten door extra panelen toe te voegen. Dus groeit je bedrijf? Dan heb je niet direct een nieuwe cabine nodig.
Een kant en klare scheidingswand kun je niet altijd doorverkopen. Een stiltecabine wel. Deze behouden namelijk een restwaarde.
Een akoestische stiltewerkplek is vaak duurder in de aanschaf dan een scheidingswand. Al wordt dat iets opgeheven doordat je geen elektriciteit en ventilatie hoeft te regelen en omdat je er ook weer geld voor terug kunt krijgen als je ‘m verkoopt.
Hoewel veel geluiddempende cabines verrijdbaar zijn, zijn ze dat niet allemaal. Hierdoor zijn ze nog steeds makkelijker te verplaatsen dan gipswanden, maar niet als modulaire scheidingswanden.
Met scheidingswanden maak je ruimtes zo groot als je wilt. Bij cabines zit hier wel een limiet aan. Wil je een ruimte maken voor meer dan vijftien mensen? Dan is het verstandiger om met kantoor scheidingswanden te werken.
We stipten het al even aan: maar met het monteren van scheidingswanden en geluidsdichte cabines, heb je van de cabine het minste overlast. Hierbij gaat het namelijk alleen om montage, niet om verbouwen. Hierdoor is het stiller, geeft het minder overlast en bijna geen viezigheid.
Qua onderhoud zijn scheidingswanden en cabines op een kantoor even vriendelijk. Een doek eroverheen halen volstaat. Wel is het verstandig om de ventilatiefilters in een cabine eens in de zoveel tijd even af te zuigen.
Wij adviseren om scheidingswanden in te zetten, wanneer je hele grote kantoor- of vergaderruimtes wilt maken voor meer dan vijftien personen.
Ben je eigenaar van je pand? Dan is het fijn om vaste directieruimtes te hebben, bijvoorbeeld. Deze verander je ook minder snel. De modulaire scheidingswand is hierbij je meest flexibele optie.
Huur je een pand of groeit je bedrijf heel hard? Dan is de geluidsdichte cabine interessant. Op je kantoorvloer plaats je dan je werkplekken. En door het pand heen, plaats je ruimtes waar behoefte aan is.
Dit zijn je mogelijkheden:
Maak een mix van verschillende typen om in de behoeften van werknemers te voorzien.
Bij een snelle bedrijfsgroei is het interessant om overlegruimtes en cabines te kopen, die je kunt uitbreiden. Dan koop je alleen extra akoestische panelen en kun je ineens twee extra personen kwijt.
Scheidingswanden en akoestische cabines hebben dus allebei hun voor- en nadelen. Maar met een geluidsdichte cabine heb je je geluidsisolatie in een klap goed geregeld.
Dat is fijn, gezien geluidsoverlast een veelvoorkomende klacht is op de werkvloer. Daarbij doe je een duurzame en slimme investering.
Je blijft flexibel – of je nu verhuist, groeit of krimpt, de cabine beweegt met je mee. Daar komt bij dat je niet hoeft te verbouwen en daardoor ook geen beschadigingen krijgt aan je gebouw.
Toch hebben scheidingswanden ook een goede toepassing in je kantoor en is het voor sommige zaken ook de betere oplossing. En wie zegt dat ze elkaar niet kunnen aanvullen? Het is net wat jij nodig hebt.
Wil je meer weten over geluidsdichte cabines inzetten als kantoorruimte? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag mee over jouw specifieke vraagstuk en adviseren je altijd eerlijk. Als wij denken dat een andere oplossing beter past, hoor je dat ook van ons. Tot snel!
Liever direct geluidsdichte cabines kopen? Kijk dan bij ons dochterlabel Outlet Kantoormeubels.